Hoppa till innehåll

Arabiska, dari, persiska och somaliska våren 2023

Här får du veta hur du ska anmäla dig till prövning i något av dessa språk beroende på om du är folkbokförd i Göteborg eller annan kommun.

Begränsat antal platser i dessa språk

I första hand tillgodoser Prövningsenheten behovet hos sökande som är folkbokförda i Göteborg. De platser som eventuellt är kvar erbjuder vi till övriga sökande.Om du studerar på gymnasiet får du inte pröva hos Prövningsenheten - vänd dig till din rektor för information. 

Gör detta i god tid före din anmälan 

Se till att du har ett fungerande Alviskonto hos Prövningsenheten med uppdaterad kontaktinformation. Kontakta oss om du har skyddad identitet. 

Har du inget Alviskonto?

Har du inget Alviskonto på Prövningsenheten (eller vuxenutbildningen)? Skapa ett konto genom att antingen logga in med Mobilt Bankid/ BankiD eller via knappen "Skapa konto" under rubriken Logga in i Alvis. 

Har du ett Alviskonto?

Om du har ett Alviskonto på Prövningsenheten eller vuxenutbildningen så ska du i god tid före anmälningsdatum logga in på Prövningsenhetens Alvis med Mobilt Bankid/ Bankid eller med personnummer och lösenord. Kontrollera att din e-post och ditt mobilnummer stämmer. 

Skyddad identitet - kontakta oss senast den 9 december

Kontakt oss senast onsdagen den 9 december om du har skyddad identitet

Du som är folkbokförd i Göteborg kan reservera en plats via mejl tidigast den 30 november och senast den 9 december

Tidigast onsdagen den 30 november kan du reservera en plats genom att mejla till Prövningsenheten info.provningar@educ.goteborg.se. Ditt mejl måste vi ha senast fredagen den 9 december kl. 12.00. I mejlet ska du ange ditt personnummer, prövningsdatum och kurskod för den kurs i arabiska/dari/persiska/somaliska du önskar pröva i. Prövningsdatum för de olika kurserna kan du se den 30 november i Alvis under Hitta kurser. Du får en bekräftelse via mejl på din anmälan när vi har registrerat den i Alvis. 

Du kan reservera max en kurs genom Prövningsenheten via mejl. Om du vill pröva i fler kurser i det språk du har valt, ska du anmäla dig när webbanmälan öppnar den 15 december.

Du som är folkbokförd i annan kommun än Göteborg gör en webbanmälan i Alvis torsdagen den 15 december en bestämd tid

Du anmäler dig själv i Alvis. Webbanmälan öppnar en bestämd tid för varje språk. Platserna brukar ta slut på mindre än en minut. 

Kurser, datum och exakt tid när webbanmälan öppnar kan du se i Alvis under Hitta kurser från den 30 november. 

Läs även om Anmälan, betalning och antagning

Vad kan du göra om du inte får någon plats? 

Eftersom antalet platser är begränsade kan du inte räkna med att få en plats. Du bör därför ha en alternativ plan för dina studier och möjligheter att komma in på önskad vidareutbildning. Kontakta vägledningen vid Komvux i din hemkommun för mer information. 

Undersök om det finns prövning i annan kommun

Undervisning i dessa språk kan finnas på olika gymnasieskolor i landet. Oftast är det fråga om kurser i modersmål. Du kan kontakta skolan och fråga efter prövning. Du får själv söka rätt på information och kontakta kommunen/skolan. 

På FrågaSYV finns information om vilka skolor som erbjuder undervisning i ovanliga språk

Observera att för prövning i språk i Göteborg anmäler man sig alltid till Prövningsenheten, inte till en enskild skola.