Hoppa till innehåll

Arabiska, dari, persiska och somaliska hösten 2022

Här får du veta hur du ska anmäla dig. 

Begränsat antal platser

Antalet platser i dessa språk är begränsat. I första hand tillgodoser Prövningsenheten behovet hos sökande som är folkbokförda i Göteborg. 

De platser som eventuellt är kvar erbjuder vi till övriga sökande. Du kan inte räkna med att få en plats. Du bör därför kontakta vägledningen vid Komvux i din hemkommun för att ha en alternativ plan för dina studier och möjligheter att komma in på önskad vidareutbildning. 

Om du studerar på gymnasiet får du inte pröva hos Prövningsenheten - vänd dig till din rektor för information. 

Du som är folkbokförd i Göteborg kan anmäla dig via mejl tidigast den 10 juni men senast den 30 juni

Skapa ett konto i Prövningsenhetens webbanmälan i Alvis. Om du redan har ett konto i Prövningsenhetens webbanmälan Alvis, kontrollera att din kontoinformation stämmer. 

Mejla info.provningar@educ.goteborg.se senast torsdagen den 30 juni kl. 12.00. Ange ditt personnummer, prövningsdatum och kurskod för den kurs i arabiska/dari/persiska/somaliska du önskar pröva i. Vi tar inte emot anmälningar före den 10 juni. Du får en bekräftelse via mejl när vi har registrerat din anmälan. 

Om du har skyddad identitet måste du lämna personbevis senast den 30 juni att du är folkbokförd i Göteborg för att kunna anmäla dig via mejl. 

Du kan boka max en kurs genom Prövningsenheten under hösten 2022. Om du vill pröva i fler kurser i det språk du har valt, ska du anmäla dig när anmälan öppnar den 5 juli. Om antalet sökande till en kurs är fler än antalet platser, går vi efter tidpunkt för din anmälan. 

Du som är folkbokförd i annan kommun än Göteborg anmäler dig via webben i Alvis

Du skapar ett konto i Prövningsenhetens Alvis i god tid före din anmälan. Om du redan har ett konto, kontrollera att din kontaktinformation stämmer. 

Om du har skyddad identitet måste du kontakta oss senast torsdagen den 30 juni för att du ska kunna göra en webbanmälan. 

Du anmäler sig själv i Alvis. Anmälan öppnar en bestämd tid för varje språk och stänger när det inte finns några platser kvar. Kurser, datum och exakt tid för när anmälan öppnar kan du se i Alvis under Hitta kurser från den 10 juni. 

Logga in i ditt konto några minuter innan anmälan öppnar. Platserna brukar ta slut på mindre än en minut. 

Om vi får in fler anmälningar än antalet platser går vi efter exakt den tidpunkt Alvis  har registrerat att du har skickat in din anmälan. Om du har fått en plats till prövning i en viss kurs, kan du inte byta till annan kurs. 

Läs även om Anmälan, betalning och antagning

Vad kan du göra om du inte får någon plats? 

Undervisning i dessa språk kan finnas på olika gymnasieskolor i landet. Du akn kontakta skolan och fråga efter prövning. En del kommuner har prövning i språken, främst i modersmål. Du får själv söka rätt på information och kontakta kommunen/skolan. 

FrågaSYV finns information om vilka skolor som erbjuder undervisning i ovanliga språk. 

Observera att för prövning i språk i Göteborg anmäler man sig alltid till Prövningsenheten, inte till en enskild skola.